fredag 17 februari 2012

Svenskt djurskydd: skjut eller svälta ihjäl de hemlösa och hungriga

Alla dessa katter har fått ett skott i pannan då de var hemlösa. Klicka på bilden för att förstora den.

Idag rapporterar Göteborgs Posten om att Länsstyrelsen var tvungen att skjuta ihjäl ett tiotal katter på Mölnlycke Torg.

 – Om jag har rätt för mig så hade de sjukdomar och inälvsparasiter. De hade haft det väldigt tuff i den här kylan och utan möjlighet att hitta rätt mat, uppger gruppchef Hans Borgvall. Vidare rekommenderar han att inte mata katter.
 – Det är trakiskt, för det förlänger ofta lidandet, säger han. 

Den 18 november 2011 får Länsstyrelsen in en anmälan av en kvinna vars dotter har försökt engagera sig i katterna som i många år har funnits omkring Mölnlycke Torg och där man vid flera tillfällen har skjutit av en del av katterna. De matas bland annat vid en pizzeria och vid kommunhuset. Hon berättar att hennes dotter har kontaktat Göteborgs Djurskyddsförening (som har sitt djurhem i Mölnlycke) och som hade svarat att ”det var inget för dem”. De råder henne att kontakta Länsstyrelsen istället. Anmälaren undrar i hennes mail vad som kommer att hända med katterna och om de kommer att avlivas. Det får hon inget svar på.

Den 6 december gör djurskyddsinspektörerna Yasmina Nyström och Ingrid Rigstedt ett kontrollbesök. I beslutet om omhändertagandet från den 22 december (kontrollrapporten saknas bland handlingarna) noterar Yasmina Nyström: ” Yasmina Nyström och Ingrid Rigstedt var på plats den 6 december och kunde då se 5 kattungar och två vuxna individer efter att de har lockats fram med mat. De var mycket skygga och så fort man försökte närma sig dem något sprang de och gömde sig. De var omöjligt att ta sig en närmare titt på dem. Länsstyrelsen upplever dem som mycket skygga och förvildade.” 

I begäran om verkställande av beslut om omhändertagandet, som polisen ska utföra i Länsstyrelsens uppdrag, så ber man naturligtvis polisen att kontakta ”Johan Algotsson, Skyddsjakt i Väst, 0736-839218”. Beslutet om vad som ska ske med katterna, vilket måste tas av Länsstyrelsen, har inte dokumenterats. 

Borgvall rättfärdigar avskjutningen med att katterna hade ”sjukdomar och inälvsparasiter”. I handlingarna nämns det inget om att katterna skulle vara sjuka eller ha parasiter. Man uppger istället att ”det var omöjligt att ta sig en närmare titt på dem.” Med andra ord har ingen bedömning gjorts av katternas hälsotillstånd. Borgvall hittar, som vanligt, på saker. Dessutom så har varken Borgvall eller inspektörerna Yasmina Nyström och Ingrid Rigstedt den befogenhet som krävs för att kunna bedöma ett djurs hälsotillstånd. Enligt Christina Lindgren på Jordbruksverket är det enbart en veterinär som får bedöma djurets medicinska status. En veterinär har dock aldrig ens varit i närhet av dessa katter. 

Enligt inspektörerna Yasmina Nyström och Ingrid Rigstedt är katterna ”mycket skygga och förvildade”.  I samma skrivelse uppges det att 7 katter hade kunnats locka fram med mat. Bland handlingarna finns ett tiotal bilder som visar att katterna sitter och äter av maten i lugn och ro medan inspektörerna tar bilder på dem. Bilderna visar även att katterna har ett okej hull, trots att de enligt Borgvall skulle ha svårt att få tag på mat. Förvildade eller mycket skygga katter skulle ALDRIG komma fram och äta mat i närheten av helt okända människor, inte ens om de skulle vara hungriga.

Länsstyrelsen har en skriven kattpolicy där man har fastställt att ”katter som är svårt sjuka, skadade eller mycket skygga och förvildade ska avlivas redan på plats.” 

Dessa katter var varken sjuka eller förvildade.  De var hemlösa och sökte mat och värme. Och för det fick de ett skott i pannan. 

Borgvall anser att hemlösa katter inte ska matas, det förlänger lidandet enligt honom. Det som verkligen förlänger lidandet är att länsstyrelsen genom att ständigt fatta beslut om avlivning av en del hemlösa katter på plats lämnar kvar de resterande katterna med större resurser, dock i samma okontrollerade omständigheter som innan avlivningen. Det är nämligen de verkligen förvildade katterna, de katterna som de aldrig kan locka fram med lite mat och som de aldrig ser, som finns kvar och som fortsätter föröka sig. Tillgången till mat och skydd har tack vare Länsstyrelsens minskning av kattbeståndet förbättrats, vilket i sin tur ger bättre förutsättningar till att deras kattungar klarar sig. 

 "Kattpolicyn" som Länsstyrelsen i Västra Götaland tillämpar sänker kattens status genom att bortse från det faktum att varje individ faktiskt har ett värde i sig samtidigt som den främjar förökningen inom okontrollerade kolonier.

Återstår att vänta på vårens kattungar på Mölnlycke Torg. 


Känner du dig manad att lämna dina synpunkter?
Gruppchef:
Hans.Borgvall@lansstyrelsen.se
Enhetschef:
Robert.ter.Horst@lansstyrelsen.se

1 kommentar:

  1. jag bor i Mölnlycke och katterna i centrum har funnits där i flera år ibland har vissa kattungar kunnat fångas in och då också fått ett hem, jag har vänner som har tagit hand om katter.
    Ett TNR projekt vore väl bättre än att skjuta av katterna.
    Till våren får...lägga ut kattmat kanske, mata dom absolut, kanske skicka räkningen till den Borgvall

    SvaraRadera